fredag 18 maj 2007

Första intrycket

Hur ska ett första intryck vara i ett hus för att det ska kännas bra? Om hallen inte är inbjudande, är det då förstört för resten av huset att visa vad det går för?
Vi är väldigt bra på att bilda oss uppfattningar om hur andra är på första intrycket.
Om det är en glad, blyg eller ointressant människa vi träffar.
Om vi nu inte fick ett första bra intryck, är vi då villiga att ge personen en andra chans att visa vem den verkligen är?
Samma kanske det är med hus. Trädgården är stökig, fasaden sliten och hallen ett rent kaos. Kliver man då in i resten av huset med ett öppet sinne, eller har man redan bestämt sig? Kanske är resten av huset jättefint.
Om det nu är så kommer besökaren ihåg att det var ett väldigt fint hus de besökte, eller minns de bara det första intrycket som var otroligt stökigt och glömde bort resten.
Om vi nu istället vänder på det och börjar med en välskött gård, nymålad fasad och en oerhört vacker och inbjudande hall. Men att resten av huset inte lever upp till förväntningarna.
Är det då så att besökaren minns huset som fint och välordnat.
När vi släpper in människor i våra liv är det ofta baserat på ett första intryck, sen om de lever upp till det efterhand är ju en annan sak.
Vi människor vet vad som behövs för att folk ska tycka om oss och att ett första intryck är allt och lever kvar även om idealet sviker.
Kanske så är det första intrycket det viktigaste för både oss och våra hus. Alla är inte villiga att ge oss en andra chans.

5 kommentarer:

Stina sa...

Nä, vet du...det har du rätt i. Inte alltid man får en andra chans. Kram Stina

Hem och Lycka sa...

Hallen sägs ju vara det viktigaste rummet eftersom det ger det absolut första intrycket.. Så nog ligger det en hel i det tror jag..

Anonym sa...

Hmm..jaa, svårt det där! Vi skulle behöva bygga om vår trapp in till huset..den ser för skabbig ut..Man försöker pynta till den med blommor men..nåt behövs göras. Intressant inlägg! Ha en trevlig helg! :)

Lotta sa...

Hej!
Tack för snälla ord om min blogg! Nu ska jag sätta mig och läsa din, ska bli spännande!

Ha en härlig helg!
Varma hälsningar
Lotta

Anonym sa...

Jeg har et stort problem, jeg har en gang når du kommer inn som er grusom! Jeg liker ikke noen ting her nede faktisk. Det er en ganske stor gang, med trapp opp i 2. etg, åpen løsning og vet du hva, det er 5 dører i vår gang ... fra entre og inn, så til sovrummet, trappan upp, 2 dører til 2 boder (garderob og bod) og sen døren til badet og sist - døren inn hit hvor jeg sitter nå - sovrum 2.
Jeg har ingen aning om hva jeg skal gjøre for å få denne urtriste entre/hall trevlig. Det er malt helt lyst ja, trappan er lys treverk.

Men når du kommer opp i vårt vardagsrum og kjøkken da er det mye bedre. Så ja , ikke bedøm etter hallen - den bedrar. I alle fall her hos meg ...

:) ha en fin kveld.